3.5.2011 – Veřejnost si může virtuálně prohlédnout porubské základní školy

Z pohodlí domova si mohou zájemci prohlédnout budovy i interiér učeben dvanácti základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba. Umožní jim to virtuální prohlídka, kterou najdou na oficiálním portálu městského obvodu www.moporuba.cz. Jde o vůbec první prezentaci tohoto typu, kterou si nechala porubská radnice zhotovit.

Virtuální prohlídka je součástí projektu „Modernizace vybavení ZŠ na území MOb Poruba – počítačové učebny + odborné učebny a kmenové třídy“, který byl spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko 2007–2013. V porubských základních školách vzniklo díky tomuto projektu celkem 26 odborných multimediálních učeben, 9 počítačových učeben a jedna jazyková laboratoř.
Jelikož do budov škol veřejnost nemá běžně přístup, radnice se rozhodla využít moderních technologií k tomu, aby nové učebny představila lidem prostřednictvím internetu. Základem virtuální prohlídky jsou speciální fotografie, které zabírají prostor v maximálním zorném úhlu. Po načtení se pomalu otáčejí, uživatel s nimi může pomocí myši nebo tlačítek libovolně pohybovat, přibližovat si je či oddalovat. Na uživatele tedy působí, jako by se nacházel přímo na vyfotografovaném místě. „Právě tento typ prezentace by mohl upoutat případné zájemce o vzdělávání na našich základních školách. Rodiče i jejich děti se mohou podívat, jak školy vypadají zvenku i uvnitř. Vzhledem k tomu, že většina našich škol prošla nedávno rekonstrukcí a má nové fasády, působí virtuální prohlídka dynamickým a moderním dojmem,“ míní místostarosta městského obvodu Poruba Jan Dekický.