10.6.2011 – Olympiáda stmelila děti, seniory i mentálně postižené

Zapojit děti, handicapované studenty i dospělé a také seniory do aktivního života bylo hlavním cílem Senior-junior-handicap olympiády, jejíž čtvrtý ročník se dnes uskutečnil v zahradě Domu s pečovatelskou službou Astra v Ostravě-Porubě. Pořádala jej školní družina při Základní škole, Porubská 832, společně s Centrem sociálních služeb Poruba pod záštitou městského obvodu Poruba.

Ve vědomostních i sportovních disciplínách se utkalo přes dvacet týmů složených z mentálně postižených klientů Střediska pracovní rehabilitace, zdravotně postižených studentů Střední školy prof. Zdeňka Matějčka, seniorů z Domu s pečovatelskou službou Astra a dětí z družiny Základní školy na Porubské ulici 832. „Disciplíny byly vzhledem ke schopnostem účastníků zaměřené především na koordinaci pohybů, jemnou motoriku či trénink paměti,“ uvedl místostarosta městského obvodu Petr Jedlička, který akci slavnostně zahájil.

soutěž v domě s pečovatelskou službouSoutěžící museli zvládnout například znalostní kviz, poskládat hlavolamy, ze sportovních úkolů na ně čekalo házení kostek, golf či shazování plechovek. Napínavé klání bylo o to zajímavější, že se do něj zapojily všechny generace - od dětí od věku osmi let přes studenty střední školy až po seniory, z nichž někteří už brzy oslaví devadesátku. Příležitost ukázat své dovednosti dostali i mentálně a zdravotně postižení spoluobčané. „Pro klienty našeho střediska je to mimořádná událost, už několik týdnů předem se na olympiádu těšili, protože jim obohacuje běžný denní režim novými zážitky a zapojuje je do společnosti. Přínos, které pro ně tato soutěž má, byl patrný už z loňských ročníků,“ uvedla Martina Chovancová ze Střediska pracovní rehabilitace. Jak doplnila, mentálně postižení klienti mají svůj taneční kroužek, který pravidelně navštěvuje a baví seniory z porubských pečovatelských domů.

Možnost potkat se na olympiádě s mladší generací vítají i senioři z pečovatelského domu Astra. Osmaosmdesátiletá Lidvina Budníková se Senior-junior-handicap olympiády účastní každým rokem. „Vždycky jsem ráda sportovala. Až do svých 85 let jsem vedla pohybový kroužek seniorek. Jsem ráda, že i letos přišly všechny kamarádky, se kterými jsem dříve cvičila,“ podotkla seniorka s tím, že zvládá všechny soutěžní disciplíny kromě házení a nejvíce jí těší pozitivní a přátelský přístup nejmenších dětí ke starší generaci.

„Z každoročního setkání seniorů, juniorů a handicapovaných se stala krásná tradice. Přátelské setkání různých světů bourá jakékoli bariéry. Bez ohledu na výsledky olympiády jsou každým rokem vítězí všichni,“ uzavřel místostarosta Jedlička.