13.6.2011 – Porubská radnice zajistí seniorům nouzová tlačítka

Městský obvod Poruba podpořil projekt Městské policie Ostrava s názvem Senior linka. Ze svých zdrojů zajistí nákup nouzových tlačítek, které seniorům a zdravotně hendikepovaným lidem umožní zavolat si v případě nebezpečí či nevolnosti pomoc.

Do projektu Senior linka, který Městská policie Ostrava zahájila na začátku loňského roku, se doposud zapojilo zhruba čtyřicet seniorů z Poruby. Strážníci však evidují desítky dalších zájemců z porubského městského obvodu. Poptávka po bezpečnostním zařízení je v současné době tak velká, že městská policie není kapacitně schopna všem požadavkům vyhovět. „Pořizování dalších tlačítek městskou policií závisí na získání finančních prostředků. Rozhodli jsme tento projekt podpořit, abychom pomohli uspokojit co nejvyšší počet žadatelů z našeho obvodu. Proto jsme z našeho rozpočtu vyčlenili částku 90 tisíc korun na nákup nouzových tlačítek,“ uvedl starosta městského obvodu Lumír Palyza s tím, že tato suma postačí na pořízení 12 sad nouzového systému pro porubské seniory. „Finanční prostředky jsme zaslali městu Ostrava, které je zřizovatelem městské policie. Ta následně zajistí jejich instalaci v bytech našich seniorů,“ doplnil starosta s tím, že Městská policie Ostrava už začala podnikat nezbytné administrativní kroky, které povedou k instalaci systému v bytech porubských seniorů.

Bezpečnostní zařízení se skládá ze spínače namontovaného v bytě u vchodových dveří. Tím mohou lidé kontaktovat strážníky, pokud se jim cizí člověk snaží vniknout do bytu. Senioři mají dále k dispozici přenosné tlačítko, které nosí na krku nebo na ruce jako hodinky a v případě nevolnosti si mohou zavolat pomoc.
Součástí zařízení je SIM karta, za kterou uživatelé zaplatí jednorázově dvě stě korun, za dobití kreditu uhradí dvě stě korun ročně. Instalaci v bytech provádějí vyškolení strážníci bezplatně.

Občany, kterým je zařízení nainstalováno, pravidelně navštěvují místní okrskáři, aby ověřili funkčnost zařízení a spokojenost klientů. Dohlížejí také na včasné dobití SIM karty ve lhůtě požadované operátorem.