8.6.2011 – Farmářské trhy poprvé v Porubě

Farmářské trhy, které si v České republice získávají stále větší oblibu, se poprvé představí i v městském obvodu Poruba. Vedení radnice pro jejich konání vyhradilo nejfrekventovanější místo v Porubě. Trhy se uskuteční v sobotu 11. června od 7:00 hodin pod kruhovým objezdem na Hlavní třídě. Akce se bude opakovat každou druhou sobotu.

„Myšlenkou uspořádat u nás v Porubě farmářské trhy jsme se začali zabývat už před několika měsíci. Chtěli jsme vyslyšet přání řady občanů, kteří si přejí kupovat kvalitní tuzemské potraviny. Z našeho pohledu bylo důležité najít vhodného organizátora, který by splnil naše požadavky. Hlavním cílem je záruka původu zboží, kultura prodeje a podpora regionálních výrobců a producentů. Nejde nám o kvantitu produktů, ale o jejich kvalitu,“ řekl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Městský obvod Poruba zakoupil za účelem pořádání farmářských trhů patnáct dřevěných stánků a zajistil organizátorům technické zázemí včetně přívodu vody a elektrické energie. „Očekáváme, že ze strany obyvatel bude o farmářské trhy velký zájem, proto jim umožníme v době akce parkovat ve středovém pásu Hlavní třídy,“ konstatoval starosta. Farmářské trhy se budou konat na stejném místě každých čtrnáct dní a podle starosty oživí víkendový život v Porubě. Prodávaný sortiment se bude měnit v závislosti na ročním období, průběhu sklizně konkrétních plodin a nabídce pěstitelů a zpracovatelů. „Farmářské trhy považujeme za přidanou hodnotu ke klasickým trhům, které se konají každou sobotu na Nezvalově náměstí. Ty hodláme zachovat,“ doplnil starosta.

Jak podotkl, porubské farmářské trhy organizuje soukromník Tomáš Prokop společně s Hnutím Duha. „Pomohli jsme vybrat zemědělce, vytvořit tržní řád a jednat s úřady. Těší mě, že se téměř po roce práce několika lidí dočkají obyvatelé Ostravy kvalitního trhu s čerstvými produkty od místních pěstitelů a výrobců. Produkty jsou nejen chutnější, ale jejich doprava nespotřebuje ropu a nenechává za sebou exhalace. Věřím, že trh zajistí drobným podnikatelům pravidelný odbyt. Lidé budou mít přístup ke kvalitním potravinám, mohou tak zpestřit svůj jídelníček a příjemně strávit sobotní dopoledne,“ uvedla Lenka Kaspříková z Hnutí Duha.

Termín konání farmářských trhů
sobota 11. 6. 2011 od 7:00 do 14:00 hodin

Místo konání akce
Hlavní třída (pod kruhovým objezdem) v Ostravě-Porub
ě