23.6.2011 – Městský obvod Poruba rozšířil síť cyklostezek

Výstavbu chybějící části cyklostezky na Opavské ulici v úseku od Intersparu po Tesco dokončil v polovině června městský obvod Poruba. Na rekonstrukci 760 metrů dlouhého úseku získal podporu z Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko 2007–2013. Celkové náklady na vybudování úseku cyklostezky činily zhruba 5 milionů korun. Provoz na trase dnes slavnostně zahájili starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, náměstek primátora statutárního města Ostravy Aleš Boháč a zástupce společnosti VOSTAV MORAVA Vlastimil Ondruš.

logo ROP„Loni jsme zareagovali na výzvu pro předkládání žádostí o dotaci v oblasti podpory Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava. Díky tomu jsme úspěšně zrealizovali projekt „Cyklistické stezky trasy M podél silnice II/479, ul. Opavské v úseku Tesco-Interspar“. Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko 2007–2013,“ uvedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza s tím, že na kofinancování stavby se podílelo statutární město Ostrava.

cyklostezka na Opavské uliciNová cyklistická stezka protíná tři ostravské městské obvody, její stěžejní část vede Porubou a navazuje na již vybudovanou cyklostezku v Třebovicích a ve Svinově. Je zahrnuta do trasy M, jejíž úsek je součástí Jantarové stezky, tedy cyklostezky nadnárodního charakteru. „Projekt byl zpracován tak, aby stezka splňovala požadavky na dopravu do zaměstnání či školy a sloužila zároveň i pro rekreační účely. Proto je velký důraz kladen na bezpečnost trasy. Naší snahou je maximálně oddělit k životnímu prostředí šetrné druhy dopravy, mezi něž cyklistika bezesporu patří, od motoristické dopravy,“ vysvětlil starosta a poznamenal, že výstavba stezky zahrnovala úpravy komunikací včetně vybavení, rekonstrukci a novostavbu chodníků a stezek pro chodce a cyklisty, dále vybudování opěrné zdi a oplocení, nové dopravní značení či instalaci zpomalovacích prahů.

Městský obvod Poruba disponuje přibližně šestnáctikilometrovou sítí cyklotras, s jejichž budováním začal na sklonku 90. let 20. století. V současnosti obvod protíná osm cyklostezek. K nejvyužívanějším patří stezka na Hlavní třídě, oblíbené jsou rovněž trasy po Průběžné a Martinovské ulici, které spojují Porubu se sousedícími ostravskými obvody. Hlavním cílem je, aby byly stezky bezpečné, navazovaly na sebe a cyklisté po nich mohli dojet z Poruby do vzdálenějších míst.