1.4.2010 – Porubské školy a školky čekají změny

Poslední březnový den odstartovala v Porubě největší investiční akce v historii obvodu. Devatenáct budov základních a mateřských škol dostane nové barevné fasády, čeká je výměna oken, zateplení a vylepšení regulace topení za 270 milionů korun, a to v rekordně krátké době sedmi měsíců. Stamiliony obvod získal z Operačního programu Životní prostředí na realizaci projektu s názvem Energetické úspory v objektech Ostravy-Poruby.

energetické úsporyVětšina škol a školek v Porubě byla postavena v padesátých až sedmdesátých letech minulého století. Dnes už tyto objekty neodpovídají nárokům na moderní zázemí, které je šetrné k životnímu prostředí. Výsledkem komplexního řešení tohoto problému je projekt obřích rozměrů, který změní budovy k nepoznání. „Finance z evropských fondů jsou určeny na realizaci úspor tepla v osmi základních a jedenácti mateřských školách, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba,“ vysvětlil porubský starosta Lumír Palyza. „Nutnost zateplení a výměny oken v několik desítek let starých budovách vyplynula z energetického auditu. Úpravami by se měly snížit provozní náklady objektů zhruba o šest milionů korun ročně,“ dodal starosta.

Práce, které by měly být ukončeny v říjnu tohoto roku, odstartovaly v mateřské škole na ulici O. Jeremiáše a podle harmonogramu se budou postupně přesouvat do dalších školních budov.

Projekt Energetické úspory v objektech Ostravy Poruby s akceptačním číslem 07004283 je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operační ho programu Životní prostředí.

 

Opravou projdou budovy základních škol na ulicích I. Sekaniny, K. Pokorného, A. Hrdličky, Ukrajinská, J. Šoupala, Bulharská, Dětská a J. Valčíka a školek na ulicích J. Šoupala, J. Skupy, V. Makovského, Žilinská, Ukrajinská, Slavíkova, Sokolovská, O. Synka, L. Podéště, V Zahradách a O. Jeremiáše.