29.4.2010 – Poruba si připomněla 65. výročí osvobození

Porubané si 28. dubna připomněli události II. světové války a u památníku na Vřesinské ulici vzdali čest padlým položením kytic. Pietní akt zahájil dětský pěvecký sbor Zlatý klíček z Ústí nad Orlicí, který zazpíval státní hymnu. Poté zazněl projev starosty Lumíra Palyzy, který vzpomenul desítky Porubanů připravených ve válce o život.

65. výročí osvobození„Stovky dalších obyvatel Poruby přišly o přátele, příbuzné, sousedy, majetek či střechu nad hlavou. Z dříve prosperující obce se po válce stala obec ochromená a zničená. Přesto se lidem vyčerpaným válečnými útrapami podařilo oživit představu o obnově a rozvoji. Díky nim je dnes Poruba domovem sedmdesáti tisíců lidí a je kvalitním místem pro život,“ řekl v projevu starosta. Vzpomínkový akt věnoval všem padlým v boji i připraveným o život v důsledku válečného strádání.
Oslavy 65. výročí osvobození se uskutečnily také na porubské radnici. Čestnými hosty byli přímí účastníci osvobozovacích bojů, brigádní generálové Zdeněk Škarvada a Mikuláš Končický. První jmenovaný bojoval v Anglii jako letec 310. čs. 65. výročí osvobozenístíhací perutě RAF a přežil i dlouhé zajetí. Druhý z nich byl příslušníkem První československé samostatné tankové brigády v Sovětském svazu a jako velitel posádky tanku se na konci dubna 1945 zúčastnil takzvané ostravské operace. Její součástí bylo i osvobození Poruby.
Starosta generálům poděkoval za jejich odvahu a hrdinství a předal jim skleněné plakety s heraldickým znakem městského obvodu a pamětní listy. Oba generálové při krátkém projevu ocenili snahu současné generace šířit informace o válečných událostech a zdůrazňovat význam těch, kteří bojovali za svobodu národa.
Pamětní listy obdrželi z rukou starosty také členové porubské letopisecké komise, kteří se dlouhodobě zasluhují o to, aby veřejnost měla povědomí o historii Poruby.