28.5.2010 – V Porubě začíná monitoring holubů

Zjistit početnost holubů na území městského obvodu Poruba se rozhodla porubská radnice. Monitoring by měl stanovit velikost místní populace těchto ptáků a určit místa jejich zvýšeného výskytu. Sčítání a sledování pohybu holubů v Porubě začíná v těchto dnech a potrvá celý červen. Radnice za něj zaplatí 16 tisíc korun.

Monitoring provádí Slezská ornitologická společnost, která tuto službu v minulosti poskytla například městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. „Sčítání holubů jsme zajistili na základě podnětů občanů, kteří si stěžovali na jejich přemnožení v sídlištní zástavbě prvního, sedmého a osmého porubského obvodu. Dříve než se pustíme do případného snižování populace holubů, musíme mít o množství ptáků objektivní informace. Odborníci provedou na území Poruby čtyři celoplošné prohlídky a během července údaje vyhodnotí,“ uvedl místostarosta Poruby Petr Jedlička.Monitoring holubů
Pokud by monitoring prokázal, že jsou holubi přemnožení, radnice by musela najít způsob, jak jejich počet snížit. „Bohužel neexistuje žádná metoda, která by holuby z městského prostředí zcela vytlačila. Musíme si vyjasnit, zda bychom volili radikální řešení například odstřel či trávení, nebo bychom sáhli po některé z alternativních metod, jako je odchyt, likvidace hnízd či holubí antikoncepce. Bylo by nutné zvážit nejen efektivitu vybraného řešení, ale také finanční náklady,“ uvedl Jedlička. Podle něj je důležitá i prevence přemnožení ptáků. „V tomto směru mohou pomoci i sami obyvatelé. V žádném případě by neměli holuby krmit,“ dodal s tím, že opeřenci se podílejí na přenosu některých závažných onemocnění.