15.6.2010 – Na sídlišti přibyl další kompostér

Od konce loňského roku mohli Porubané odkládat zbytky jídel, slupky i vaječné skořápky do kompostárny biologického odpadu na Ukrajinské ulici. Do pilotního projektu ekologické separace se okamžitě zapojila řada domácností. V červnu k prvnímu kompostéru s objemem 1,5 metru krychlového přibyl další.

Nový kompostér na Ukrajinské uliciO realizaci projektu se zasloužilo Rodinné centrum Kaštánek společně s organizací Eko-info centrum Ostrava. Městský obvod Poruba podpořil aktivitu kompostování biologického odpadu částkou 113 tisíc korun. „Rozšíření kapacity zařízení pomůže zapojit do projetu další rodiny, které touto formou podporují u dětí ekologické myšlení. Vzhledem k velkému zájmu vytipuje porubská radnice lokality, které by v budoucnu byly vhodné pro umístění dalších kontejnerů na biologický odpad,“ sdělil místostarosta Petra Jedlička.
Každý, kdo má zájem o komunitní kompostování, obdrží v Rodinném centru Kaštánek na Ukrajinské ulici zdarma kompostovací košík a biologicky rozložitelné sáčky, do nichž doma vloží bioodpad. Ten pak přinese do kompostéru, který se otevírá pomocí speciálního kódu. „Zbytky jídel přinášejí převážně maminky na mateřské dovolené, které vaří každý den, a také senioři. Vzniklý kompost v létě využijeme pro přesazování květin a jako přirozené hnojivo na trávník a záhony,“ uvedla předsedkyně Rodinného centra Kaštánek Ivana Štibingerová.