9.6.2010 – V Porubě přibude další multifunkční hřiště

Porubská radnice se v posledních letech zaměřuje na stavbu moderních sportovních ploch. V pořadí už čtvrtý areál vznikne ještě letos v centrální části Poruby. Městskému obvodu se podařilo získat téměř 13 milionů korun z Finančních mechanismů EHP. Za ně přebuduje nevyhovující hřiště u základních škol na Porubské ulici. Stavební práce začnou v létě a s jejich dokončením se počítá v závěru letošního roku.

„Ze strany občanů je po moderních hřištích velká poptávka. Zájem našich obyvatel o sportovní plochy vnímáme a snažíme se postupně budovat víceúčelové areály tak, aby v každé části Poruby byl alespoň jeden přístupný veřejnosti,“ uvedl místostarosta pro investice Petr Mihálik. Městský obvod se orientuje na přestavbu hřišť u základních škol, která je vzhledem k jejich stáří náročné udržovat a která už neodpovídají současným trendům. Rekonstrukcí už prošla sportoviště na ulicích K. Pokorného, A. Hrdličky a Ukrajinské, nyní se dočká revitalizace i hřiště u dvou základních škol na Porubské ulici. „Na projekt výstavby multifunkčního areálu se nám podařilo získat peníze z Finančních mechanismů EHP. Cílem je vytvořit a zkvalitnit podmínky pro atraktivní využití volného času dětí a mládeže s důrazem na prevenci kriminality těchto věkových skupin,“ podotkl Mihálik.
Hřiště budou od příštího roku využívat nejen žáci základních škol na Porubské ulici, ale v odpoledních hodinách a o víkendech také veřejnost. „Počítáme s tím, že se v areálu budou pořádat celostátní i mezinárodní sportovní akce, abychom přivedli širší okruh dětí i dospívajících k pravidelnému sportování. Chceme zajistit účast vrcholových sportovců regionu, kteří by děti nadchli pro některý druh sportu,“ uvedl starosta Lumír Palyza.
Úspěšní atleti, kteří se sportem začínali právě v Porubě, výstavbu nového sportovního komplexu vítají. „Věřím, že nový areál přitáhne mladé lidi ke sportování. Jsem ráda, že obvod na nové hřiště sehnal peníze. Je to smysluplnější investice než třeba platit miliony za kampaň proti drogám,“ uvedla bývalá vrcholová běžkyně Taťána Kocembová-Netoličková. Tyčkař Adam Ptáček zase doufá, že nový areál bude přínosem pro podporu atletiky a rozvoj nových talentů. „Pokud chceme mít úspěšné reprezentanty, musíme pro ně vytvářet kvalitní zázemí,“ podotkl Ptáček.
Podle starosty městského obvodu se výstavbou víceúčelového hřiště vytvoří ideální prostor pro integraci hendikepovaných osob, jelikož areál bude bezbariérový. „Integrace dětí s různými postiženími prostřednictvím sportu se osvědčila u předešlého projektu rekonstrukce hřiště na Ukrajinské ulici, kde společně se svými vrstevníky sportují například děti s poruchami autistického spektra,“ doplnil Palyza.

Plánované vybavení areálu na Porubské ulici
- běžecký ovál
- fotbalové hřiště
- hřiště pro míčové hry
- hřiště na streetball
- sektor pro skok do dálky
- dva sektory pro vrh koulí
- divácká tribuna