1.7.2010 – V porubských školkách přibude od září téměř sto nových míst

Městský obvod Poruba zahajuje v těchto dnech v polovině budov svých mateřských škol stavební úpravy. Jejich cílem je navýšit kapacitu předškolních zařízení téměř o sto míst. Právě tolik jich chybí, aby mohly v září nastoupit do školky všechny děti starší tří let, jejichž rodiče plánují návrat do zaměstnání. Radnice přislíbila, že pro tyto děti do konce léta zajistí nová místa.

Mateřská škola„Stejně jako loni jsme se i po letošních zápisech do mateřských škol dostali do situace, v níž se ocitá řada dalších českých měst i obcí. Chybějí nám volná místa ve školkách. V posledních letech rodí populačně silné ročníky, proto i u nás přibývá zájemců o umístění dítěte v mateřské škole. Přestože musíme hledat cesty, jak vzrůstající počet žadatelů uspokojit, nevnímáme to jako problém. Zvyšující se počet dětí svědčí o tom, že Poruba je oblíbeným a vyhledávaným místem k bydlení. Generační obměna, ke které v našem městském obvodě dochází, pro nás znamená povinnost vytvořit pro rodiny s dětmi odpovídající zázemí. Proto jsme přijali opatření, která povedou k rozšíření kapacity našich mateřských škol téměř o sto míst,“ uvedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza s tím, že radnice tak vyhoví všem zájemcům splňujícím stanovená kritéria.
Za stavební úpravy, které umožní plně uspokojit poptávku porubských rodičů po místech ve školkách, zaplatí městský obvod zhruba 5,5 milionu korun. Přibližně polovina z této částky půjde na modernizaci a rozšíření sociálního zázemí v osmi budovách mateřských škol. Obvod tím splní podmínku pro získání souhlasného Mateřská školastanoviska hygieniků s navýšením počtu dětí ve třídách. „Jde o dlouhodobou investici, která znamená zkvalitnění prostředí, v němž se děti denně pohybují. Modernizace sociálního zázemí je pouze jedním z kroků vedoucích k rozšíření kapacity našich mateřských škol. Plánujeme také otevřít novou třídu v Mateřské škole na Slavíkově ulici v prostorách, kde nyní sídlí Mateřské centrum Krteček,“ konkretizoval opatření místostarosta pro školství Jan Dekický s tím, že mateřské centrum pro rodiny s batolaty o zázemí nepřijde. Městský obvod pro něj zajistí nové prostory v jedné ze svých základních škol.
Vedení obvodu počítá s tím, že zájem o umístění dětí v mateřských školách bude narůstat i v příštím kalendářním roce, proto hodlá vybudovat další novou třídu v Mateřské škole na ulici J. Šoupala. Ta by měla být otevřena v lednu 2011.

Plánovaná opatření v mateřských školách
rozšíření sociálního zázemí v 8 budovách MŠ
otevření nové třídy v MŠ Slavíkova (září 2010)
otevření nové třídy v MŠ J. Šoupala (leden 2011)
přestěhování MC Krteček do ZŠ J. Valčíka

Kritéria pro přijetí dětí
věk (starší 3 let)
trvalé bydliště v obvodu
zaměstnaní rodiče
starší sourozenec ve stejné MŠ