16.8.2010 – Otevřený dopis ministru dopravy Vítu Bártovi

Rada městského obvodu Poruba 16. 8. 2010 schválila text otevřeného dopisu adresovanému ministru dopravy Vítu Bártovi. Rada městského obvodu v něm vyjadřuje nesouhlas se záměrem pozastavit realizaci projektu „Silnice I/11 – Ostrava, prodloužená Rudná“. Dopis byl zaslán ministru dopravy a na vědomí také hejtmanovi Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslavu Palasovi a primátorovi statutárního města Ostravy Ing. Petru Kajnarovi.

Vážený pane ministře,

na základě Vašeho vyjádření ze dne 13. 8. 2010 o záměru pozastavit realizaci projektu výstavby „Silnice I/11 – Ostrava, prodloužená Rudná – hranice okresu Opava“ jsme nuceni zásadně nesouhlasit s Vaším rozhodnutím.
Nárůst osobní a tranzitní přepravy v posledních letech má na území městského obvodu Poruba za následek zhoršování životního prostředí s dopady na zdraví našich obyvatel, zejména zvyšování výskytu respiračních a alergických onemocnění.
Výstavba „Silnice I/11 – Ostrava, prodloužená Rudná – hranice okresu Opava“, jednoho ze dvou důležitých dopravních projektů pro další život a rozvoj Poruby, má odvést dopravu z páteřních komunikací obvodu, snížit emise a prašnost.
Vyřazení této stavby ze seznamu investic v oblasti dopravy považujeme za nesystémové, nekoncepční a pro obyvatele městského obvodu Poruba za zcela nepřijatelné. Tímto záměrem jste dal jasný signál, že nemáte zájem řešit akutní problémy desítek tisíc lidí, navíc tímto krokem naprosto ignorujete dlouhodobou snahu městského obvodu Poruba i statutárního města Ostrava řešit neuspokojivé dopravní i ekologické zatížení této lokality.
Ačkoli rozumíme snaze ministerstva zavést úsporná opatření, odmítáme, aby se tak dělo na úkor výstavby „Silnice I/11 – Ostrava, prodloužená Rudná – hranice okresu Opava“, jejíž dopravní a ekologický význam pro 70 tisícovou Porubu je zcela zásadní! Nerozumíme ani tomu, proč se úsporná opatření týkají tak výrazně regionu s nejznečištěnějším ovzduším ve střední Evropě.
Vážený pane ministře, vyzýváme Vás tímto, abyste svůj záměr pozastavit realizaci tohoto projektu přehodnotil. Jistě chápete, že společně s občany našeho městského obvodu budeme i nadále podnikat vše pro to, aby byla stavba „Silnice I/11 – Ostrava, prodloužená Rudná – hranice okresu Opava“ co nejdříve zahájena.

Za Radu městského obvodu Poruba

Ing. Lumír Palyza
starosta městského obvodu Poruba