6.8.2010 – Starý dokument z báně porubského kostela zkoumají odborníci

Zástupci porubského úřadu předali do rukou odborníků Archivu města Ostravy sto let starý rozpadající se dokument, který objevili řemeslníci při opravě věže kostela svatého Mikuláše v Porubě. Zbytek zachovalých písemností a mincí spolu s dopisem radnice příštím generacím a prázdninovým číslem porubského radničního zpravodaje byly zapečetěny do tubusu a vráceny zpět do báně kostela.

„Kopie původních dokumentů a jejich fotografie jsou uloženy u nás na radnici. Doufáme, že se odborníkům podaří zrestaurovat i poslední písemnost, která podlehla času, abychom se o životě našich předků dozvěděli co nejvíce,“ říká porubský starosta Lumír Palyza.
Původní dokument z roku 1909Zničený a rozpadající se dokument z roku 1909 byl v obalu z hrubého papíru, na který se písmo zrcadlově obtisklo. Zatímco původní text je téměř neznatelný, z „negativu“ by se po restaurování dalo leccos zjistit. „Poradíme se s kolegy, jaký postup by byl při restaurování nejvhodnější. Text zřejmě zkusíme naskenovat a počítačově upravit, dokumenty bychom mohli podlepit speciálním japonským papírem, vyrovnat a zakonzervovat teplem, takže by text vystoupil a stal se zřetelnější,“ přibližuje Jakub Vaculík, knihař ostravského archivu.
„Archiv města Ostravy v současnosti pečuje o 5833 běžných metrů archiválií z let 1362 až 2009. Naše nejstarší pergamenová listina pochází z roku 1362 a její obnovou a konzervací se zabýval právě Jakub Vaculík, který je zkušeným restaurátorem,“ konstatuje Blažena Przybylová, ředitelka ostravského archivu.