1.9.2010 – Porubské základní školy přivítaly prvňáky

Do lavic dvanácti porubských základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba, zasedlo v novém školním roce 5 150 žáků. Zástupci porubské radnice jim popřáli hodně úspěchů a 570 prvňáčkům předali upomínkové předměty. Tři budovy škol prošly letos komplexní modernizací, stovky dětí tak zahájily školní rok v novém prostředí. V dalších pěti objektech budou stavební úpravy dokončeny do konce října.

Rekonstrukci školských zařízení se podařilo realizovat díky zhruba čtvrt miliardě korun, které obvod získal na projekt Energetické úspory v objektech Ostravy-Poruby, spolufinancovaný Evropskou unií – Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. „Součástí stavebních prací byla výměna oken, Starosta s prvňáčkyzateplení budov a regulace topných soustav. Budovy se dočkaly i nových fasád, jejichž barvy si školy samy zvolily,“ říká porubský starosta Lumír Palyza. „Cílem projektu, jehož podstatou je modernizace 19 porubských mateřských a základních škol, bylo zajistit dětem vzdělávání v kvalitním a ekologicky šetrném prostředí,“ dodal Palyza s tím, že stavební úpravy by měly snížit provozní náklady rekonstruovaných objektů zhruba o šest milionů korun ročně. Ušetřené peníze by každá škola mohla využít k nákupu vybavení podle svého uvážení.
Většina porubských základních škol má specifické zaměření, ať už jde o rozšířenou výuku cizích jazyků, výuku matematiky a přírodovědných předmětů nebo umění a sport.