V Porubě přibyl další komunitní kompostér

Další komunitní kompostér na biologický odpad přibyl na území Ostravy-Poruby. U Základní školy na ulici J. Valčíka jej zprovoznilo Mateřské centrum Krteček ve spolupráci s občanským sdružením Eko-info centrum Ostrava. Projekt je financován Státním fondem životního prostředí ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a městským obvodem Poruba. Ten na pořízení kompostéru a příslušenství přispěl částkou 50 tisíc korun.

V Porubě přibyl další komunitní kompostér

Zájemci o ekologické využití biologického odpadu z domácností obdrží zdarma v Mateřském centru Krteček sadu na kompostování. Ta se skládá ze speciálního koše a rozložitelných sáčků. Pracovníci centra jim vysvětlí princip, na jakém kompostování funguje, a poradí jim, jak se zapojit. „Projekt komunitního kompostování finančně podporujeme už dva roky. Domníváme se, že je vhodným doplňkem ke službám společnosti OZO Ostrava, která na našem území zajišťuje svoz a následné využití separovaného odpadu. Věřím, že počet kompostérů v Porubě bude postupně narůstat tak, aby v každé části našeho obvodu měli lidé možnost se k této aktivitě připojit,“ uvedl místostarosta městského obvodu Petr Jedlička s tím, že v současné době jsou v Porubě už čtyři komunitní kompostéry. Jeden je na ulici Čs. exilu, dva další na Ukrajinské ulici.

Obyvatelům Poruby přináší komunitní kompostování možnost třídit další druh odpadu a prospět tak životnímu prostředí. Kompostovací místa se záměrně zřizují u mateřských center či školek, protože rodiče malých dětí jsou často vnímavější k ekologickým problémům. S příchodem nového člena rodiny začínají přemýšlet o otázkách šetrné spotřeby, zdraví a chtějí se sami podílet na zlepšování podmínek, v nichž žijí. „Biologicky rozložitelný odpad tvoří až čtyřicet procent obsahu popelnic. Ukládání tohoto druhu odpadu na skládky představuje nejen zátěž v podobě vzniku nežádoucích skleníkových plynů a výluhů organických kyselin, ale i ztrátu cenné suroviny - kompostu,“ uvedla Zuzana Krautová z Eko-info centra Ostrava. Projekt Komunitní kompostování prostřednictvím mateřských center v Moravskoslezském kraji je přínosný i v sociální oblasti, protože podporuje navazování vztahů mezi sousedy či návštěvníky mateřských center a je současně účinnou metodou výchovy nejmladší generace. V Porubě odstartoval před dvěma lety a okamžitě si získal desítky příznivců.